Van denken naar voelen

HOE HET BEGON ...

De spirituele reis van een zakenvrouw

foto-hanneke-achterflap-boek-jul09

Hanneke van Gompel (1964) is coach in het bedrijfsleven, getrouwd met Eugene en moeder van Alexander en Rutger. In 2009 bracht Hanneke haar eerste boek uitgebracht; Van denken naar voelen; de spirituele reis van een zakenvrouw. 

Als de ambitieuze zakenvrouw Hanneke van Gompel na een skiongeluk voor langere tijd wordt uitgeschakeld, moet ze voor de eerste keer werk uit handen geven. Tijdens deze periode komt ze in aanraking met spiritualiteit. Hanneke: “Mijn leven is door het ongeluk volledig op z’n kop gezet. Na 15 jaar werkzaam te zijn geweest voor IBM, ben ik sinds een aantal jaren zelfstandig ondernemen in de rol van interim-manager en coach. Omdat ik mijn opdrachten na het skiongeluk niet meer zelf kon uitvoeren, heb ik moeten leren loslaten. Voor mij als controlfreak is dat één van de moeilijkste dingen geweest. Ik was altijd bezig met targets, resultaten en forcasten, maar door de gedwongen rustperiode kreeg mijn ‘aan de kant geschoven’ gevoel veel meer ruimte. Een kennis tipte mij over het fenomeen ‘nieuwetijdskinderen’ en daardoor werd mijn nieuwsgierigheid naar het ‘onbekende’ aangewakkerd. Destijds leek het toeval dat telkens de juiste mensen op mijn pad kwamen. Nu weet ik dat het zo heeft moeten zijn. Over mijn spirituele reis als zakenvrouw heb ik het boek Van denken naar voelen geschreven.”

Ondanks dat de spirituele wereld een zweverig imago heeft, voelde Hanneke zich erdoor aangetrokken. Ze vertelt: “Ik stapte met mijn Gucci tas deze wereld binnen en wilde direct rechtsomkeert maken. “Dit is niets voor mij,” galmde door mijn hoofd. Toch voelde ik tegelijkertijd een grote verbondenheid en besloot het een kans te geven. Ik merkte dat deze andere wereld enorm veel te bieden heeft. Zowel voor mij, als voor anderen. Zowel privé, als zakelijk.”

“Omdat ik een zakelijke achtergrond heb en me ook in de gevoelswereld begeef, wil ik een bijdrage leveren om deze twee werelden te verbinden. Ik ben van mening dat we met één teen in een mogelijke nieuwe revolutie staan; de Gevoelsrevolutie. In mijn boek kom ik hier uitgebreid op terug. Mensen zijn op zoek naar zingeving. Steeds minder mensen gaan naar de kerk. Je kunt nu op retraite gaan in een klooster, een mediteerweekend houden of kiezen voor een wellnessvakantie. Boeken als The Secret en De Alchemist worden in grote aantallen verkocht en behandeld bij Oprah Winfrey. Dit heeft alles te maken met de gevoelsrevolutie.”

“Handelen vanuit gevoel en sensitiviteit mag, juist ook in het bedrijfsleven,” legt Hanneke uit. “Mijn cliënten begeleid ik vanuit mijn zakelijke achtergrond met een spirituele inslag. En dat werpt zijn vruchten af in het bedrijfsleven. Authentieke leiders bloeien op. De financiële crisis waarin wij ons momenteel bevinden is noodzakelijk om onze idealen naar een hoger plan te kunnen tillen. De economische pijlers onder onze samenleving zakken in elkaar, maar dit is juist een kans om opnieuw te gaan bouwen. Het brengt ons in contact met onze oorspronkelijke waarden en normen. Onze westerse economie is gericht op marktwerking, groei en actie en wordt gedreven vanuit mannelijke energie. De gevoelsrevolutie zal meer ruimte geven aan vrouwelijke energie, die wordt gevoed door intuïtie, bezinning, rust en gevoel. Voor bedrijven liggen hier kansen. De nieuwe manier van ondernemen, meer gedreven vanuit het innerlijke en vanuit verbondenheid, kan mooie perspectieven bieden.”

 

HAAR EERSTE BOEK ...

Van denken naar voelen 1 - De spirituele reis van een zakenvrouw

Introductie

packshot webBekijk het inkijkexemplaar

"Dit boek beschrijft mijn eigen hobbelige levenspad van denken naar voelen, in een zakelijke en persoonlijke omgeving. Met vallen en opstaan op weg naar een ‘echt’mens en een ‘echte’ manager. Op zoek naar geluk, balans en innerlijke wijsheid. Met altijd weer die uitdagende vraag; waar gaat het om in het leven? Het voelt als een levensmissie mijn zoektocht naar mijn authentieke kracht te delen met anderen. Mogelijk levert dit inzichten op voor jou in jouw expeditie naar bewustwording.

We staan aan de vooravond van een collectief bewustwordingsproces, een nieuw tijdperk. Sommigen onder ons staan er al met één of meerdere tenen in. Dit tijdperk noem ik in dit boek ‘de gevoelsrevolutie’. Een periode waarin gevoel een belangrijk element is. Zowel op individueel niveau als bij organisaties en andere samenwerkingsvormen zijn dezelfde bewegingen herkenbaar. Het voelt aan als een grote, collectieve, wereldwijde transformatie, een evenwichtigere balans van mannelijke en vrouwelijke waarden. Er zullen de komende jaren veel veranderingen plaatsvinden in leiderschap en in de wereldeconomie. We jagen elkaar op, we hebben haast en we willen meer en meer. Het wordt tijd voor rust, innerlijke bezinning, transparantie en gelijkwaardigheid. Ook voor ons als individu, zal deze verschuiving van uiterlijke drijfveren naar innerlijke steeds merkbaarder worden. We gaan ‘van ego naar verbinding’, ‘van hebben naar zijn’ en ‘van denken naar voelen’.

Is mijn leven zo bijster interessant dat het een boek waard is? Nee, niet direct, maar toevallig had ik mijn leven het dichtst bij de hand en is het voor mij het meest toegankelijk. Het had net zo goed het leven van ieder ander kunnen zijn. Waarom dan toch dit boek? In alle bescheidenheid, het gaat niet zozeer om mijn levensverhaal. Ik gebruik dat alleen als een soort kapstok. Een kapstok om de gevoelsverandering die er gaande is in de wereld aan op te hangen.

Een samenloop van schijnbare toevalligheden heeft in de loop van de tijd mijn levenspad gevormd. Vele leermeesters, mensen en gebeurtenissen, zijn op mijn pad gekomen om mij de weg te wijzen of stonden voor mij klaar om mijn leerproces te stimuleren. Ze hebben mij geholpen met mijn persoonlijke groei. Ik ben ze voor altijd dankbaar. Soms kwamen ze een uurtje in mijn leven, soms bleven ze jaren. Ze namen mij aan de hand of gaven me af en toe een zetje (soms letterlijk!). Eigenwijs als ik ben, zijn er hele troepen voor nodig geweest om mij te leiden.

Ga mee op mijn ontdekkingstocht. Stel je open en laat je verwonderen. Wie weet, geeft het jou inzichten en helderheid en zet het je aan tot denken (en hopelijk tot voelen) over jouw eigen levenspad …"